Jakso 26: Mitä kaikkea asunnon ostotarjousvaiheessa pitää huomioida?
Ostotarjouksen teko on kriittinen osa asuntokauppaa. Milloin ostotarjous voidaan ylipäänsä kohteesta tehdä, entä mitä kaikkea pitää tässä kohtaa selvittää ja ratkaista? Pitääkö välittäjän ottaa kaikki tarjoukset vastaan? Voiko ostaja olla varma, että kauppa toteutuu, jos tarjoaa täyden hinnan kohteesta? Mitä ehdollinen tarjous tarkoittaa ja millaisia ehtoja siihen on mahdollista asettaa?
KVKL:n lakivaliokunta tiedottaa: Ehdollisen ostotarjouksen ehdollinen hyväksyntä
Hyvän välitystavan ohjeen luvusta 9.2.4. ”Ehdollisen tarjouksen ehdollinen hyväksyntä” poistettiin viime päivityskierroksella (julk. 1.10.2024) lause ”Ehdollisesti hyväksyttyjä tarjouksia voi olla voimassa vain yksi kerrallaan”. Kirjaus poistettiin Hyvän välitystavan ohjeesta, koska laki ei estä ko. menettelyä. Asiasta on myös keskusteltu valvovan viranomaisen kanssa ja aluehallintovirastot eivät nähneet estettä kategorisen kiellon poistamiselle ohjeesta. Menettelyä tulee kuitenkin käyttää vain tapauskohtaisesti ja harkiten.
Jakso 25: Kerrosalan käyttäminen ilmoittelussa on aina väärin!
Pinta-alojen määritelmät eivät ole mitenkään yksiselitteisiä, ja asunnon tai rakennuksen pinta-ala voi todellisuudessa olla ilmoitettua pienempi tai suurempi. Tämä vaikuttaa suoraan asunnon arvoon. Pinta-aloista tehdäänkin suhteellisesti paljon reklamaatioita. Miten pinta-alat pitää myynnissä ilmoittaa ja mikä tekee asiasta niin haastavan? Miten välittäjä voi parhaiten ehkäistä riitatilanteiden syntymistä?
Jakso 24: Asuntomarkkinat muutoksessa – mitä välittäjiltä nyt vaaditaan, miten KVKL ajaa alan etuja?
Miten asuntomarkkinat ovat muuttuneet viime vuosina alan ykkösasiantuntijoiden, KVKL:n hallituksen puheenjohtajien näkökulmasta? Miten paljon mm. korkojen muutokset vaikuttavat ostopäätöksiin? Vaatimustaso välittäjien asiantuntemukselle on selvästi noussut, mitä heiltä nyt arjessa vaaditaan onnistuneeseen asuntokauppaan?
Hyvän välitystavan lähettiläät, miksi ohje on niin tärkeä ja mitä vuosi luottamustehtävässä antoi?
Hyvän välitystavan ohje on jokaisen välittäjän ohjenuora ja turvaa asuntokaupan kaikille osapuolille. Mitä parannettavaa ohjeessa on lähettiläiden mielestä? Mitä kaikkea lähettiläsvuosi toi mukanaan ja miten luottamustehtävää pitäisi kehittää entistä vaikuttavammaksi?
Helin Ranne Hyvän välitystavan lähettilääksi Roof LKV:n edustajana
Roof LKV:n liityttyä Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton jäseneksi vuoden alusta saamme myös uuden Hyvän välitystavan lähettilään joukkoomme. Helsinkiläinen Helin Ranne näkee, että kiinteistönvälittäjän työ vaatii paitsi vahvaa monipuolista tietotaitoa ja asiakaspalveluhenkisyyttä, myös ennen kaikkea intohimoa, asennetta ja kovaa työtä.
KVKL:n lakivaliokunta tiedottaa: Välitysliikkeen velvollisuudet liittyen suorituskyvyttömyysvakuuden tarkistamiseen
Kuluttaja-asiamiehen lokakuun 2024 lopussa päivittämän Asunnonostajan hyväksi asetettavat vakuudet -linjauksen mukaan asuntoja kuluttajille välittävien välitysliikkeiden on tarkistettava, vaatiiko kuluttajille myytävä kohde suorituskyvyttömyysvakuuden asettamista ja onko suorituskyvyttömyysvakuus asetettu.
Vuoden 2025 Hyvän välitystavan lähettiläiksi seitsemän ansioitunutta ammattilaista
KVKL:n hallitus valitsi kokouksessaan Hyvän välitystavan lähettiläät ensi vuodelle. Valitut ammattilaiset ovat Bo LKV:n Johanna Willberg, Kiinteistömaailman Tiina Laulainen, OP Kodin Terhi Heikkilä, Sp-Kodin Jeanette Mäkinen-Malmberg, RE/MAXin Pilvi Yli-Opas ja Suomen Kiinteistönvälittäjät SKVL:n edustaja Tomi Alapartanen Ala LKV Oy:sta. Huoneistokeskuksen lähettiläänä elokuussa aloittanut Mika Bono jatkaa luottamustehtävässä ensi vuoden. Lue artikkelista lähettiläiden esittelyt heidän omilla sanoillaan.