Huhtikuun 2025 asuntokauppakatsaus: Kauppamäärät edelleen nousussa, Oulussa poikkeuksellisen reipasta kasvua
”Asuntokauppamäärät jatkoivat kasvuaan suhteessa viime vuoteen huhtikuussa. Kauppamäärät nousivat yli 4 800 kauppaan ja asuntokaupan kokonaisarvo ylitti jälleen miljardi euroa. Vaikka kauppamäärät hienoisesti laskivat maaliskuusta, asuntokaupan kokonaisarvo nousi huhtikuulle. Osittain tämä kertoo siitä, että asuntokauppa on piristynyt nyt myös pääkaupunkiseudulla”, kertoo Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton toimitusjohtaja Tuomas Viljamaa.
Tammi–maaliskuun 2025 mökkikauppakatsaus: Loma-asuntokauppa jatkaa kasvuaan
”Mökkikauppa on alkuvuoden aikana kasvanut selvästi verrattuna viime vuoteen. Talvikuukausien loma-asuntokaupan veturi on ollut Lappi, jossa kauppaa on käyty jopa lähes 50 prosenttia enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan”, kertoo Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton toimitusjohtaja Tuomas Viljamaa.
Jakso 28: Miten asuntokauppalakia pitäisi päivittää?
Asuntokauppalakia päivitetään parhaillaan ajantasaiseksi. Laki on säädetty vuonna 1995, ja viimeksi sitä on päivitetty vuonna 2005. Mitkä kohdat siinä erityisesti vaatisivat nyt korjausta? Esimerkiksi mikä tehtävä rakennustyön tarkkailijalla on uudiskohdekaupassa? Entä mitä päivitystarpeita asuntomarkkinointiasetuksessa on?
Maaliskuun 2025 asuntokauppakatsaus: Asuntokauppamäärät edelleen kasvussa – pääkaupunkiseutu on palannut asuntokaupan veturiksi
”Maaliskuussa käytettyjen asuntojen kauppa kasvoi noin 23,5 prosenttia. Alkuvuoden aikana asuntokauppamäärät ovat kasvaneet yli 20 prosenttia joka kuukausi eikä maaliskuu tehnyt tässä poikkeusta”, kertoo Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton toimitusjohtaja Tuomas Viljamaa.
Päivityksiä välitysalan ns. rahanpesuohjeeseen ja mallilomakkeisiin
KVKL:n lakivaliokunnan laatimaa ns. rahanpesuohjetta on päivitetty (Kiinteistönvälitysalan yleisohje asiakkaan tuntemiseksi sekä rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämiseksi ja pakotteiden noudattamiseksi). Samalla päivitettiin myös lakivaliokunnan ylläpitämiä asiakkaan tuntemistietolomakkeiden malleja.
Jakso 27: Ostotarjousmenettelyn syventävä oppimäärä
Miten välittäjän tulisi menetellä, jos kohteesta tulee useita ostotarjouksia? Millaisia erilaisia tilanteita välittäjälle voi tulla eteen ostotarjousvaiheessa? Saako välittäjä kertoa kiinnostuneille ostajaehdokkaille jo saatujen tarjousten ehtoja? Mitä tarjouksen ehdollinen hyväksyntä tarkoittaa?
Jakso 26: Mitä kaikkea asunnon ostotarjousvaiheessa pitää huomioida?
Ostotarjouksen teko on kriittinen osa asuntokauppaa. Milloin ostotarjous voidaan ylipäänsä kohteesta tehdä, entä mitä kaikkea pitää tässä kohtaa selvittää ja ratkaista? Pitääkö välittäjän ottaa kaikki tarjoukset vastaan? Voiko ostaja olla varma, että kauppa toteutuu, jos tarjoaa täyden hinnan kohteesta? Mitä ehdollinen tarjous tarkoittaa ja millaisia ehtoja siihen on mahdollista asettaa?
KVKL:n lakivaliokunta tiedottaa: Ehdollisen ostotarjouksen ehdollinen hyväksyntä
Hyvän välitystavan ohjeen luvusta 9.2.4. ”Ehdollisen tarjouksen ehdollinen hyväksyntä” poistettiin viime päivityskierroksella (julk. 1.10.2024) lause ”Ehdollisesti hyväksyttyjä tarjouksia voi olla voimassa vain yksi kerrallaan”. Kirjaus poistettiin Hyvän välitystavan ohjeesta, koska laki ei estä ko. menettelyä. Asiasta on myös keskusteltu valvovan viranomaisen kanssa ja aluehallintovirastot eivät nähneet estettä kategorisen kiellon poistamiselle ohjeesta. Menettelyä tulee kuitenkin käyttää vain tapauskohtaisesti ja harkiten.
Jakso 25: Kerrosalan käyttäminen ilmoittelussa on aina väärin!
Pinta-alojen määritelmät eivät ole mitenkään yksiselitteisiä, ja asunnon tai rakennuksen pinta-ala voi todellisuudessa olla ilmoitettua pienempi tai suurempi. Tämä vaikuttaa suoraan asunnon arvoon. Pinta-aloista tehdäänkin suhteellisesti paljon reklamaatioita. Miten pinta-alat pitää myynnissä ilmoittaa ja mikä tekee asiasta niin haastavan? Miten välittäjä voi parhaiten ehkäistä riitatilanteiden syntymistä?