Videolla Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton toimitusjohtaja Annukka Mickelsson antaa vastauksia mm. seuraaviin kysymyksiin:
– Kuka voi ryhtyä kiinteistönvälittäjäksi
– Millaisia vaihtoehtoja kouluttautumiselle ja uralla etenemiselle on
– Millaiset ovat alan työllisyysnäkymät
– Millainen on hyvä välittäjä ja kenelle välitystyö sopii
– Mitä aloittelevan välittäjän tulisi huomioida tehdessään työsopimusta

Kiinteistönvälitysala tarjoaa monipuolisia urapolkuja

Asunnonvaihtoon liittyy niin iloa kuin surua. Ammattitaitoinen välittäjä osaa hienotunteisesti kohdata erilaisia ihmisiä myös vaativissa tilanteissa. Urallaan menestyvä välittäjä tuntee myös markkinat, myyntiprosessiin sekä asuntokaupan laajan lainsäädännön. Asuntojen myyntitehtävissä työskentelevät viihtyvät erinomaisesti ihmisten parissa ja heillä on loistavat asiakaspalvelu- ja myyntitaidot.

Välittäjän ammattitaidon vaatimukset ovat moninaiset. Hyvä välittäjä on myyjä, asiakaspalvelija ja tuntee asumisen juridiikan. Vastuullisesti toimivalta kiinteistönvälittäjältä vaaditaan Hyvän välitystavan tuntemista ja noudattamista. Moderni välittäjä osaa hoitaa kaupat perinteisen tavan lisäksi digitaalisesti, hän tuntee asuntomarkkinoiden tilanteen ja osaa neuvoa asiakkaitaan myös energiaremonttiasioissa.

Miten kiinteistönvälittäjät itse kokevat ammattinsa? Lue uusin Kiinteistönvälittäjän ammattilaiset -julkaisu alta.

Miten alalle voi työllistyä?

Alalle tulijoille ei ole pätevyysvaatimuksia, mutta vain LKV-tutkinnon suorittaneet voivat toimia laillistettuina kiinteistönvälittäjinä. Jos sinulla ei ole LKV-pätevyyttä, voit aloittaa urasi alalla myyntineuvottelijana tai asuntomyyjänä. Samalla kun harjoittelet alan toimintatapoja kannattaa suorittaa alan perustutkinto.

Uravaihtoehdot kiinteistönvälitysalalla

Ala tarjoaa mielenkiintoisia tehtäviä myös niille, jotka eivät myy asuntoja mutta ovat parhaimmillaan tarkkuutta vaativissa tehtävissä ja viihtyvät lakiasioiden parissa. Myyntisihteeri huolehtii mm. asiakirjojen laatimisesta ja asiakaspalvelusta.

Millaista on työskennellä kiinteistönvälittäjänä?

Työ kiinteistönvälittäjänä on itsenäistä, monipuolista ja haastavaa. Työ pitää sisällään myynnin ja markkinoinnin lisäksi runsaasti juridisen puolen osaamista.

Päivät koostuvat asuntoesittelyistä, tarjousneuvotteluista, uusien kohteiden hankinnasta, asiapapereiden laadinnasta, kuntokartoituksista, kosteusmittauksista, kuvauksien järjestelyistä, palavereista, arviolausuntojen pohdinnasta ja puhtaaksi kirjoittamisesta, kohteiden kirjaamisesta järjestelmiin, asiakaspalvelusta sekä myös vaikeidenkin tilanteiden sovittelusta ja ratkaisujen löytämisestä. Lue lisää Linda Leinon blogikirjoituksesta kiinteistönvälittäjän arkea ja stereotypioita.

Uralla eteneminen

Pitkään välitystehtävissä toimineet etenevät usein myyntijohtajiksi tai toimitusjohtajiksi. Johtajat vastaavat toimistonsa liikevaihdosta ja henkilöstöstä, myös rekrytoinneista. Johtajilla pitää olla hyvä tuntemus asuntomarkkinoista ja yleisestä taloudesta.