Maanmittauslaitos tiedotti 21.9. muuttaneensa hakemusten käsittelyjärjestystä siten, että uuden omistajan hakemukset omistuksen rekisteröimiseksi menevät käsittelyjonossa etusijalle suhteessa niihin nykyisten omistajien hakemuksiin, joihin ei liity omistajanvaihdosta. Omistuksen rekisteröinti asuntokaupan yhteydessä kestää Maanmittauslaitoksen mukaan tällä hetkellä keskimäärin 3–4 viikkoa. Hakijan on syytä huolehtia siitä, että hakemus on täytetty oikein ja siinä on kaikki tarpeelliset liitteet mukana. Puutteellinen hakemus pidentää käsittelyaikaa.

Hakemuksen käsittelyä voidaan perustellusta syystä kiirehtiä. Asunnon nykyinen omistaja eli myyjä voi pyytää kiirehtimään hakemuksensa käsittelyä tulossa olevan asuntokaupan perusteella. Tällainen tilanne voi olla esimerkiksi silloin, kun myyjänä oleva kuolinpesä haluaa sähköisen omistajamerkinnän nimiinsä myyntiä varten tai esimerkiksi näissä kesäkuun tiedotteessamme kuvatuissa tilanteissa. Nämä nykyisen omistajan hakemukset, joita kiirehditään tulossa olevan kaupan perusteella, käsitellään kaikkein nopeimmin, jopa muutamassa päivässä.

Ostajan kaupanteon jälkeen tekemä hakemus voidaan pyynnöstä käsitellä kiireellisinä, kun asunto-osakkeisiin kohdistuu yhtiöjärjestyksen mukainen lunastusoikeus. Näiden hakemusten keskimääräinen käsittelyaika on 5–7 päivää. Käsittelyä voi pyytää kiirehtimään kaupanteon jälkeen myös muusta perustellusta syystä esim. silloin, kun ostaja haluaa aloittaa remontin ostamassaan huoneistossa mahdollisimman pian tai ostaja haluaa osallistua lähestyvään yhtiökokoukseen.

Kiireellistä käsittelyä tulee nimenomaisesti pyytää ottamalla yhteyttä Maanmittauslaitoksen asiakaspalveluun.

Ajantasainen tieto hakemusten käsittelyajoista löytyy Maanmittauslaitoksen sivustolta.