”Asuntokaupan ja asuntomarkkinoiden alennustila on jatkunut jo vuoden. Nyt olisi ollut tärkeää, että enimmäisluototusasteessa olisi palattu edes perustasolle”, painottaa toimitusjohtaja Tuomas Viljamaa KVKL:sta.

Suomen suurin asuntolainoittaja OP raportoi eilen luottokannan kääntymisestä laskuun. Pankin mukaan vastaavaa tilannetta ei ole ollut yli 20 vuoteen. Finanssivalvonnan johtokunta päätti kokouksessaan 27.9.2023 säilyttää asuntolainakaton eli enimmäisluototussuhteen aiemmalla tasollaan 85 prosentissa.

”Finanssivalvonta laski asuntolainojen enimmäisluototussuhteen 90 prosentista 85 prosenttiin kesäkuussa 2021, kun asuntomarkkinat kävivät kuumana. Tuolloin päätös oli perusteltu, mutta nyt täysin samoilla perusteilla enimmäisluototusaste pitäisi palauttaa takaisin perustasolle 90 prosenttiin. Tällä olisi merkittävä asuntokauppaa vauhdittava vaikutus”, toimitusjohtaja Tuomas Viljamaa painottaa.

Enimmäisluototussuhde tarkoittaa käytännössä sitä, kuinka paljon asuntolainaajalla pitää olla omia säästöjä tai vakuuksia lainaa saadakseen. Ensiasunnon ostajien enimmäisluototussuhde on 95 prosenttia.

”Kotitalouksien velkaantumisaste on Suomen Pankin tilastojen mukaan laskenut jopa 5,4 prosenttiyksikköä vuoden 2022 lopusta. Tämä johtuu siitä, että suomalaiset asuntovelalliset lyhentävät lainojaan säntillisesti ja ovat tehneet runsaasti myös ylimääräisiä lyhennyksiä”, Viljamaa muistuttaa.

Lisäsääntely osui asuntomarkkinoiden kannalta huonoon ajankohtaan

Tämän vuoden heinäkuussa tulivat voimaan myös asuntolainojen enimmäispituuden rajaus 30 vuoteen, taloyhtiölainojen sääntelyä ja muita toimenpiteitä. Sääntelyä on tullut lisää ja kiristykset osuivat huonoimpaan mahdolliseen aikaan asuntomarkkinoiden tilanteen kannalta.

”Asuntokaupan ja asuntomarkkinoiden alennustila on jatkunut jo vuoden. Nyt olisi ollut tärkeää, että enimmäisluototusasteessa olisi palattu edes perustasolle. Suomen Pankin ja pankkien mukaan asuntovelallisten lainanhoitokyky on säilynyt hyvänä, ja asuntolainakannan verrattain nopea lasku vahvistaa tätä näkemystä”, Viljamaa sanoo.

”Enimmäisluototusasteen palauttaminen 90 prosenttiin vauhdittaisi merkittävästi jo vuoden alennustilassa ollutta asuntokauppaa.”

Kiinteistönvälitysala pitää tärkeänä, että julkisen talouden kestävyydestä pidetään huolta. Maltilliset tuloveronkevennykset ovat tärkeitä ensi vuodelle, jotta ihmisten ostovoima kehittyy positiivisesti. Suomi tarvitsee kasvua ja lisää aktiivisuutta asuntomarkkinoille.

”Nämä keinot olisivat myös valtion kannalta kustannusneutraaleja. Täysin samat perusteet, joilla enimmäisluototussuhdetta laskettiin vuonna 2021, pätevät tällä hetkellä toisinpäin. Varainsiirtoveron lasku oli asuntokaupan kannalta erittäin tervetullut, mutta nyt on kaikki perusteet palata perustasolle. Tämä helpottaisi perheitä sopivampaan asuntoon vaihtamisessa ja piristäisi asuntokauppaa”, Viljamaa alleviivaa.

Lisätietoja:

Tuomas Viljamaa 
toimitusjohtaja 
tuomas.viljamaa@kiinteistonvalitysala.fi  
P. +358 40 723 5821