”Asuntorahoituksen sääntelyä ei voi enää kiristää ja varainsiirtovero on poistettava”, sanoo Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton toimitusjohtaja Tuomas Viljamaa. Kuva: Roope Permanto.

Kiinteistönvälitysala ajaa toimivampia asuntomarkkinoita ja turvallisempaa asuntokauppaa

”Kiinteistönvälitysalan näkökulmasta seuraavalla hallituskaudella ei voida enää kiristää asuntorahoituksen sääntelyä. Pikemminkin pitäisi miettiä, onko asuntorahoituksen sääntely jo tällä hetkellä liian kireää. Suomessa on käytössä monia välineitä kotitalouksien velkaantumisen hillintään. Vaikka pankit ovat Suomessa vakavaraisia, on täällä vahva asuntolainojen lyhentämisen kulttuuri ja lainanhakijat stressitestataan kuuden prosentin korolla. Sääntelyä on vain jatkuvasti kiristetty, mikä vaikeuttaa monen perheen kodinostoa”, sanoo Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton toimitusjohtaja Tuomas Viljamaa.

Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto vaatii myös varainsiirtoveron poistamista. Tutkimusten mukaan varainsiirtovero on huonosti toimiva vero, jonka korvaaminen muilla tavoin olisi kokonaisuuden kannalta järkevämpää.

”Valtio poisti oman asunnon lainojen korkovähennysoikeuden pitkäjänteisesti noin 10 vuoden aikana. Seuraavaksi pitäisi tehdä suunnitelma varainsiirtoveron poistamiseksi. Varainsiirtovero vaikeuttaa muuttamista elämäntilanteeseen sopivampaan asuntoon ja vähentää myös työn perässä muuttamista, vaikka Suomen kannalta olisi erittäin tärkeää vahvistaa työllisyyttä”, Viljamaa muistuttaa.

Lataa koosteemme hallitusohjelman tavoitteista

Lisätietoja:

Tuomas Viljamaa

toimitusjohtaja

tuomas.viljamaa@kiinteistonvalitysala.fi

P. +358 40 723 5821