Keskusliiton kattavassa asuntokauppadatassa Vantaa porskuttaa hintojen ja kauppamäärien suhteessa pääkaupunkiseudun imussa myös yksiöiden osalta. Vantaan vanhojen asuntojen (kaikki huoneluvut) hinnat ovat nousseet 2,3 % Tilastokeskuksenkin mukaan alkuvuodesta verrattuna edelliseen vastaavaan kauteen. Vantaan osalta katsauksessa viitataan nippukauppoihin ja uudistuotantoon, jota olisi tarkasteltava paikallisena asuntopoliittisena erikoisuutena, eikä merkittävänä hintaindikaattorina.

Totta on, että koko maan asuntokauppamäärät ovat vielä viime vuotta alhaisemmat. Raportissa toki myös todetaan, että eriytyminen eri alueiden osalta on voimakasta. Kiinteistönvälitysala tunnistaa markkinoiden rakenteen muuttumisena ja alueiden eriytymisen hintaseurannan totutuilla mittareilla. Toisaalta mm. mökkikauppa on lisääntynyt kuluvana kesänä määrältään uuteen ennätykseen.

Kiinteistönvälitysala on huolissaan katsauksen vaikutuksesta alueittaiseen hintakehitykseen. Toteutununeita lukuja ei voi pitää tulevan kehityksen ennustajana. Välittäjät tuntevat asiakkaansa ja heidän tarpeensa. Välittäjien tehtävä on auttaa asiakkaitaan tekemään parhaat kaupat elämänsä isosta investoinnista.

Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto
Toimitusjohtaja
Annukka Mickelsson