Yhdysvaltojen kiinteistönvälittäjien ammattijärjestö National Association of Realtors NAR tiedotti, että maaliskuusta 2020 lähtien kohteita on ollut myynnissä yli 400 000 vähemmän, kuin vuosi sitten samaan aikaan.

Asuntomarkkinoiden koko ja myyntikohteiden määrä täällä Pohjolassa on kiistatta paljon pienempi kuin Yhdysvalloissa. Mutta täällä painitaan aivan samojen ongelmien kanssa.

Etuovi.com -sivulle uusia kohteita on ilmoitettu myyntiin maalis-elokuussa 16 % viime vuotta vähemmän. Oikotie.fi -sivulle uusia kohteita on ilmoitettu maalis-elokuussa 21 % vähemmän, kuin vuosi sitten vastaavaan aikaan.

Kysyntää asunnoista kuitenkin näyttäisi olevan. Oikotien ja Etuoven yhteydenottopyynnöt myytävistä asunnoista kasvoivat samana ajanjaksona 30 % viime vuoteen verrattuna. Kysynnän kasvusta kertoo myös hakujen määrän kasvu. Syyskuussa Etuoven haut lisääntyivät neljänneksellä vuodentakaisesta. (Lähde Etuovi ja Oikotie).

Myyntikohteita ei ole markkinoilla nyt tarpeeksi, mutta kysyntä on voimakasta. Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton hallituksen puheenjohtaja Jukka Rantanen ounasteli näin tiedotteessaan, ”kysynnän patoutuminen voi voimistuessaan johtaa asuntojen hintojen nopeaan nousuun, erityisesti niillä alueilla ja asuntotyypeissä, joissa kysyntä on tällä hetkellä kovinta.”

Kuluttajilla on koronapandemian aiheuttama epävarmuus yleisen talouden tilasta. Tuleeko kotikaupunkiini lisää lomautuksia ja irtisanomisia, ja koskeeko lomautukset myös omaa taloutta? Näitä asioita pohtii nyt moni ja taloudellinen epävarmuus heijastuu ihmisten päätöksiin laittaa oma koti myyntiin. Tilastokeskuksen kuluttajien luottamusindikaattorin mukaan syyskuussa kuluttajien kuva Suomen talouskehityksestä oli synkkä ja odotus oman talouden lähitulevaisuudesta vaisu.

Kuluttajien asunnonostoaikeet ovat kuitenkin Tilastokeskuksen mukaan syyskuussa 2020 korkeammalla, kuin koskaan aiemmin. Pandemiasta huolimatta asunnonostotarve tietyissä tilanteissa on ja pysyy ja moni etsii itselleen sopivaa kotia.

Meidän asuntokauppatilaston mukaan vanhojen asuntojen kauppa kävi elokuussa reilut viisi prosenttia viiden vuoden keskiarvoa paremmin. Pientalojen myynti on käynyt koko kesän läpi elokuulle asti vilkkaana. Moni jäsenistämme on kertonut, että markkinat ovat hyvin toipuneet kevään koronakuopasta. Nyt vain tarvitaan lisää kohteita aktiivisille välittäjille.