Nuorten vuokralla asumisen suosioon vaikuttaa tietysti keskeisesti oma elämäntilanne. Ensimmäinen omistusasunto on tyypillisesti hankittu siinä vaiheessa, kun siirrytään työelämään ja palkka tulee säännöllisesti tilille. Nykyään on kuitenkin hyvin tyypillistä, että opinnot jatkuvat reippaasti yli kolmenkymmenen vuoden ja työsopimuksia tehdään pätkissä.

Ensiasunnonostajan keski-ikä on siis noussut ja ensiasunnon ostamista myös lykätään myöhempään ajankohtaan. Kasvukeskuksissa myös asuntojen hintojen kehitys on vaikuttanut siihen, että on säästettävä pidemmän aikaa ennen kuin oman asunnon ostaminen on realistista.

Vuokra-asumisen vapauskin saattaa houkutella, kun välttämättä ei ole varmuutta siitä, missä haluaisi pidempään asua. Vuokra-asumisen suosion kasvu ei kuitenkaan tarkoita, etteikö omistusasuminen edelleen olisi monen haave ja tavoite elämän myöhemmässä vaiheessa.

Miksi sitten kannattaisi säästää jo nuorena omaan asuntoon? Listasin kolme hyvää syytä

  1. Oma koti kerryttää varallisuutta. Asuntolainaa voi lyhentää samalla summalla, joka menisi vuokraan.
  2. Alle 40-vuotiaan ensiasunnon ostajan ei tarvitse maksaa asunnosta varainsiirtoveroa, kun tietyt ehdot täyttyvät.
  3. Kun ASP-tilille on säästetty 10 prosenttia tulevan kodin arvioidusta hinnasta pankki voi myöntää loput 90 prosenttia ASP-lainana.

Kun se oikea osuu kohdalle ja rahaa on säästetty tarpeeksi, kannattaa tehdä päätös oman varallisuuden kasvattamisesta.

Nina Åkerblom
Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton hallituksen jäsen
Lakimies, Realia Group Oy