Koronan jälkeen Suomessa nähtiin alueellisesti aiempaa laajempaa mökkikauppabuumia. Tuo buumi on nyt tasoittunut.

”Erityisesti Lappi nousee nyt esiin. Levin ja Ylläksen vetovoimaa vahvistaa merkittävästi lentoaseman läheisyys, mikä tekee lomakohteesta poikkeuksellisen saavutettavan. Keski-Euroopan turismi kasvaa edelleen, ja Kittilä on jopa Alppien lomakohteita paremmin saavutettavissa sekä hintatasoltaan huokeampi. Yhdistelmä korkeatasoisia talviurheiluaktiviteetteja ja poikkeuksellista luonnonrauhaa samassa paketissa on tulevaisuudessakin vahva vetovoimatekijä Suomelle ja Lapille”, Tuomas Viljamaa arvioi.

Muun Suomen loma-asuntokaupan osalta tämä vuosi näyttää positiivisemmalta ja virkeämmältä kuin viime vuonna.

”Loma-asuntokauppa keskittyy isoilta osin kesäkuukausille. Kun lumet sulavat ja jäät lähtevät, suomalaiset hamuavat mökeille, vesien äärelle ja luonnon rauhaan. Korkojen tasaantuminen ja laskeva trendi vahvistaa mökkikaupan näkymiä tulevalle kesäkaudelle. Lappi, Järvi-Suomi sekä rantakohteet kiinnostavat vuodesta toiseen suhdanteista riippumatta”, Viljamaa painottaa.

Kittilä selvä suosikki kunnista

KVKL Hintaseurantapalveluun tallennetun datan perusteella tammikuussa myytiin yhteensä 192 loma-asuntoa. Viime vuoden tammikuuhun verrattuna kauppamäärät laskivat -12,1 % ja viiden vuoden keskiarvomääristä -34,7 %.

Maakunnista eniten mökkikauppoja solmittiin tammikuussa eniten Lapissa: 38 kpl, joka oli sama määrä kuin vuoden 2023 tammikuussa. Pohjois-Pohjanmaalla myytiin 29 loma-asuntoa (-9,4 % vrt. tammikuu 2023), Varsinais-Suomessa 24 kpl (+71,4 %) ja Uudellamaalla 20 kpl (+42,9 %). Etelä-Karjalassa, Kainuussa, Keski-Pohjanmaalla ja Päijät-Hämeessä ei Hintaseurantapalvelun datan perusteella tehty tammikuussa lainkaan kauppoja loma-asunnoista.

Kunnista Kittilä erottuu ehdottomana suosikkina. Tammikuussa siellä myytiin 18 loma-asuntoa, kun seuraavaksi eniten (9 kpl) mökkejä myytiin Kuusamossa ja Oulussa (5 kpl). Myös vuonna 2023 siellä myytiin selvästi eniten loma-asuntoja (156 kpl), kun seuraavaksi suosituimpia mökkeilykuntia olivat Mikkeli (101 kpl), Kuopio (91 kpl), Kuusamo (89 kpl), Lohja (76 kpl), Parainen (66 kpl) ja Salo (60 kpl).

Mökkien mediaanihinta tammikuussa 184 000 euroa

Hintataso tammikuun loma-asuntojen kaupoissa nousi tammikuussa selvästi edellisten kokonaisten vuosien keskiarvoon nähden, mutta noudattelee kauppasummien kokonaisarvoa tarkastellessa ajankohdan tyypillistä kehitystä. Keskimääräinen hinta oli 184 000 euroa ja mediaanihinta 118 000 euroa.

Kokonaisarvoltaan suurimmat mökkikaupat tehtiin tammikuussa Lapissa (12,59 miljoonaa euroa, +22,2 % tammikuu 2023) ja Pohjois-Pohjanmaalla (6,04 miljoonaa euroa, +11,2 % tammikuu 2023). Pohjois-Savossa kauppa-arvo (1,89 miljoonaa euroa) nousi 344,1 % verrattuna edelliseen tammikuuhun. Koko maassa tammikuun kauppasummien kokonaisarvo 30,82 miljoonaa euroa on hieman enemmän kuin tammikuussa 2023, jolloin se oli 29,94 miljoonaa euroa.

Loma-asuntojen keskimääräiset myyntiajat vaihtelevat erittäin paljon kuukausittain, joten niitä kannattaa tarkastella pidemmällä aikavälillä. Viime vuonna keskimääräinen myyntiaika oli lyhin Varsinais-Suomessa (87 pv) sekä Pohjois-Karjalassa ja Päijät-Hämeessä (89 pv). Pisimpään myynti vuonna 2023 kesti Lapissa (170 pv), Keski-Pohjanmaalla (157 pv) ja Pohjanmaalla (128 pv).

Lähde: KVKL Hintaseurantapalvelu

Lisätietoja:

Tuomas Viljamaa
toimitusjohtaja
tuomas.viljamaa@kiinteistonvalitysala.fi
P. +358 40 723 5821

KVKL Hintaseurantapalvelun kattavuus

  • KVKL:n julkaisemiin tilastoihin ja markkinakatsauksiin viitatessa tulee lähde ilmoittaa seuraavasti: KVKL Hintaseurantapalvelu, www.hintaseurantapalvelu.fi, Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto, 29.2.2024 (katsauksen päiväys). Taulukkoa tai kuviota lainatessa niiden tulee näkyä sellaisenaan, ja lähde tulee ilmoittaa lainauksen alla kuten edellä.
  • KVKL Hintaseurantapalveluun kerätään hinta- ja laatutiedot toteutuneista asunto- ja kiinteistökaupoista palvelussa mukana olevilta suomalaisilta kiinteistönvälittäjiltä ja rakennusliikkeiltä. Palvelun saavat käyttöönsä kaikki välitysliikerekisteriin merkityt kiinteistönvälittäjät sekä uudistuotannon osalta rakennusliikkeet, eikä käyttö edellytä liiton tai sen jäsenryhmittymien jäsenyyttä.
  • KVKL Hintaseurantapalvelussa on tiedot yhteensä yli 1,6 miljoonasta asuntokaupasta vuodesta 1999 alkaen. Mukana on merkittävä määrä rakennusliikkeitä, joten sen tiedot antavat hyvän kuvan suoraan kuluttajille myytävien eli ns. kovan rahan uusien asuntojen markkinan kehittymisestä.
  • Liitto seuraa markkinan kehittymistä kuukausi-, vuosineljännes- ja vuositasolla. Vertaamme ajanjakson toteutuneita kauppamääriä vastaavaan vuoden takaiseen määrään, ja julkaisemme tähän perustuen muutosprosentin. Pitkäaikaisena keskiarvona käyttäessämme viiden edeltävän vuoden kauppamäärien keskiarvoa halutun jakson osalta, johon vertaamme kuluvan vuoden toteumaa.