Kuva: iStock

Etelä-Savossa ja Lapissa on alkuvuoden aikana oltu lähellä samaa tasoa kuin viime vuonna. Luonto ja Järvi-Suomi ovat loma-asuntokaupan kestosuosikkeja, ja niitä ostajat hakevat tälläkin hetkellä.

”Loma-asuntojen keskihinta nousi Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton Hintaseurantapalvelun datan perusteella koronan jälkeen vuoden 2019 noin 110 000 eurosta noin 129 000 euroon. Hintataso loma-asuntokaupassa on ainakin toistaiseksi pysynyt samalla tasolla, mutta myös kauppamäärät ovat toistaiseksi olleet vähäisempiä”, sanoo Viljamaa.

”Mökkikauppa varmasti lisääntyy touko–kesäkuun aikana, kun tulevaisuuden näkymät selkiytyvät. Olennaista mökkiä tai loma-asuntoa etsiville onkin tehdä tarjouksia, jos haluaa päästä neuvottelemaan kohteen ostamisesta”, Viljamaa muistuttaa.

Loma-asuntojen keskihinta noussut pandemiasta alkaen

Mökkikaupan sesonki on viimeisen parina vuotena alkanut toden teolla toukokuussa jatkuen pitkälle syksyyn syys–lokakuulle. Kesäkaudella myös kauppojen keskihinnat nousevat selvästi.

Loma-asuntojen keskimääräiset hinnat ovat nousseet pandemian jälkeen, ja viime vuonna keskihinta oli 126 000 euroa. Vertailtaessa pitkällä aikavälillä 2012–2023 mökkien keskihinta on pysynyt varsin vakaana, vaihdellen 106 000–129 000 euron välillä.

Tämän vuoden tammi–huhtikuussa tehtyjen mökkikauppojen keskihinta oli 128 000 euroa. Viime vuonna tammi–huhtikuussa myytyjen loma-asuntojen kauppasummien kokonaisarvo oli korkein Lapissa (13 074 450 euroa), jossa laskettelukeskukset ovat vetonauloina. Seuraavina tulivat Uusimaa, Pohjois-Pohjanmaa, Varsinais-Suomi ja Pirkanmaa. Tämän vuoden huhtikuuhun mennessä tehtyjen kauppojen kokonaisarvo oli edelleen korkein Lapissa (10 013 839 euroa), seuraavaksi korkein Pohjois-Pohjanmaalla, Varsinais-Suomessa, Uudellamaalla ja Etelä-Savossa.

Lähde: KVKL Hintaseurantapalvelu  

 Lisätietoja:  

Tuomas Viljamaa 
toimitusjohtaja 
tuomas.viljamaa@kiinteistonvalitysala.fi  
P. +358 40 723 5821