”Hallituksen päätös laskea varainsiirtoveroa on tärkeä toimenpide vauhdittamaan jo vuoden alamaissa ollutta asuntokauppaa”, toteaa toimitusjohtaja Tuomas Viljamaa Kiinteistönvälitysalan Keskusliitosta.

Hallitus esittää varainsiirtoverolakia muutettavaksi seuraavasti:

  • Kiinteistöjen varainsiirtoveroprosentti laskee 4 prosentista 3 prosenttiin.
  • Asunto-osake- ja kiinteistöyhtiöiden osakkeiden varainsiirtoveroprosentti laskee 2 prosentista 1,5 prosenttiin.
  • Lain on tarkoitus tulla voimaan vuodenvaihteessa, mutta veroprosentteja sovelletaan takautuvasti hallituksen esityksen antamispäivästä 12.10.2023 alkaen tai sen jälkeen tehtyihin luovutuksiin.
  • Hallitus esittää myös ensiasunnon ostajan varainsiirtoverovapauden poistamista. Tällä osaksi rahoitettaisiin verokantojen alentamista. Muutosta sovellettaisiin sen voimaan tulosta eli 1.1.2024 lähtien. Vuonna 2023 tehdyt ensiasuntojen kaupat ovat vielä verottomia.

”Varainsiirtovero on verotutkimuksen mukaan erittäin huono vero, jonka poistamista moni taho on ehdottanut. Erityisesti pitkien etäisyyksien Suomessa asuntokaupan varainsiirtoverolla on negatiivisia vaikutuksia työvoiman liikkuvuudelle”, Viljamaa sanoo.

Kiinteistönvälitysalan näkökulmasta ensiasunnon ostajien varainsiirtoveron poistaminen ensi vuoden alusta ei sen sijaan ollut toivottava ratkaisu, mutta näemme sen askeleena varainsiirtoveron poistamiselle kokonaan.

”Nyt on tärkeää nopeasti parantaa ASP-lainajärjestelmää, jotta omistusasuntopolulle suuntaaminen on edelleen mahdollista myös ensiasunnon ostajille ja loppuvuoden aikana on todellinen ’nyt jos koskaan’ -hetki suunnata hankkimaan omaa ensimmäistä asuntoa”, Viljamaa huomioi.

Asuntomarkkinoiden toiminnan vahvistaminen ja omistusasumisen mahdollistaminen on tärkeä tavoite myös jatkossa, jotta ihmisille säilyy vaihtoehtoja asumiseen.

Lisätietoja:

Tuomas Viljamaa 

toimitusjohtaja 

tuomas.viljamaa@kiinteistonvalitysala.fi  

P. +358 40 723 5821