”Jonkin verran kentältä on kuulunut, että mökeille olisi kysyntää, mutta niitä on päätynyt myyntiin aiempaa vähemmän. Mökkien hintataso ei ole kovin paljoa koronahuipuista laskenut, mikä vahvistaa tuota välitysalan kentän näkemystä”, Viljamaa sanoo.

”Voi olla, että yleinen taloustilanne ja kustannusten nousu on saanut ihmisiä myös lykkäämään mökkien myyntiä, vaikka kysynnän puolesta nyt voisi olla kohtalainen aika mökkiä myydäkin”, hän arvioi.

KVKL Hintaseurantapalveluun tallennetun datan perusteella heinäkuussa myytiin yhteensä 421 loma-asuntoa, joista käytettyjä oli 419 ja uusia kaksi. Viime vuoden heinäkuusta jäätiin -24,8 % ja viiden vuoden keskiarvomääristä -31,4 %. Myyntimäärien käyrä noudattaa edellisvuosia, jolloin kesäkuussa on solmittu eniten loma-asuntojen kauppoja koko kesäsesongin aikana. Täsmälleen saman verran myytiin mökkejä myös syyskuussa 2021 sekä lokakuussa 2020.

Maakunnista eniten mökkikauppoja solmittiin heinäkuussa Etelä-Savossa (62 kpl), Varsinais-Suomessa (53 kpl) ja Uudellamaalla (46 kpl). Hiljaisinta oli Keski-Pohjanmaalla (ei kauppoja), Etelä-Pohjanmaalla (4 kpl) ja Pohjanmaalla (6 kpl).

Viime vuoden heinäkuuhun nähden mökkikauppa kävi vilkkaammin Pohjois-Savossa (24,0 %) ja miltei yhtä vilkkaasti Etelä-Savossa (-1,6 %) ja Kymenlaaksossa (-4,2 %). Varsinais-Suomessa loma-asuntoja myytiin -11,7 % ja Pirkanmaalla -32,8 % vähemmän kuin vuosi sitten.

Viiden vuoden myyntimäärien keskiarvoon vertailtaessa parhaiten pintansa ovat maakunnista pitäneet Pohjois-Savo (0,6 %) ja Kainuu (-5,8 %).

Mökkien keskihinta 120 000 euroa

Keskihinta mökeissä on säilynyt edelleen hyvällä, varsin vakaalla tasolla ollen tammi–heinäkuussa 120 000 euroa. Hinnat ovat hiukan laskeneet, kun tammi–kesäkuussa mökkien keskihinta oli 122 000 euroa.

Loma-asuntokaupan kokonaisarvo oli heinäkuussa korkein Varsinais-Suomessa (7,89 miljoonaa euroa) ja Uudellamaalla (7,04 miljoonaa euroa).

Tammiheinäkuussa loma-asuntokaupan kokonaisarvo oli myös korkein Varsinais-Suomessa (28,55 miljoonaa euroa) ja Uudellamaalla (27,47 miljoonaa euroa). Etelä-Savossa kauppasummien kokonaisarvo (20,27 miljoonaa euroa) oli niitä selvästi alempi kuten on ollut aiemminkin tänä vuonna. Lapissa mökkikauppojen kokonaisarvo tammi–heinäkuussa oli 15,59 miljoonaa euroa.

Lähde: KVKL Hintaseurantapalvelu  

Lisätietoja:  

Tuomas Viljamaa 
toimitusjohtaja 
tuomas.viljamaa@kiinteistonvalitysala.fi  
P. +358 40 723 5821