”Mökkikauppa näyttää odotetusti nousevan aiempaa korkeammalle tasolle muun muassa työelämän muutoksen myötä. Vuonna 2020 mökkikaupassa nähtiin koronabuumi ja mökkejä myytiin jopa yli 800 kuukaudessa. Ennen vuotta 2020 heinäkuussa ei ole aiemmin myyty näin paljon mökkejä kuin tämän vuoden heinäkuussa”, Viljamaa kertoo.

Loma-asuntokaupan vahva vire kertoo Viljamaan mukaan siitä, että mökkeily kiinnostaa ja etätyöskentelyn yleistyminen on tuonut lisää kiinnostuneita loma-asuntomarkkinoille.

”Kuluttajien ostovoiman vahvistuminen ja korkojen kääntyminen lasku-uralle, on saanut ihmiset mökkikaupoille. Samaa trendiä on nähtävissä myös asuntokaupoilla.”

Loma-asuntojen myyntimäärät nousivat liki viidenneksen

KVKL Hintaseurantapalveluun tallennetun datan perusteella heinäkuussa myytiin yhteensä 547 loma-asuntoa, jotka olivat kaikki käytettyjä. Viime vuoden heinäkuuhun verrattuna kokonaiskauppamäärä nousi 18,7 % ja viiden vuoden keskiarvomääristä jäätiin -9,6 %.

Tammi–heinäkuun aikana mökkejä on myyty yhteensä 1 811, joka on 2,5 % enemmän kuin edellisvuonna. Käytettyjä näistä oli 1 799 kpl (3,1 % ed. vuoteen verrattuna) ja uusia 12 kpl (-42,9 % ed. vuosi). Viiden vuoden keskiarvosta lukema jää -24,3 %, mutta koronavuosina mökkikauppa toki oli poikkeuksellisen vilkasta.

Mökkikaupan volyymin kehitys poikkesi tänä vuonna aiemmista neljästä vuodesta, jolloin eniten kauppoja tehtiin kesäkuussa. Tänä vuonna heinäkuu ylitti 48 loma-asunnon verran kesäkuun myyntimäärän 499 kpl.

Maakunnista eniten mökkikauppoja solmittiin heinäkuussa Pirkanmaalla (63 kpl, 53,7 % ed. vuoden heinäkuu), Uudellamaalla (59 kpl, 20,4 % ed. vuosi), Etelä-Savossa 52 kpl (-20,0 % ed. vuosi) ja Varsinais-Suomessa (49 kpl, -10,9 % ed. vuosi). Lapissa myytiin 33 loma-asuntoa, joka oli 57,1 % edellisvuotta enemmän. Vähiten mökkikauppoja solmittiin Keski-Pohjamaalla (4 kpl, edellisvuonna ei yhtään), Etelä-Pohjanmaalla (7 kpl, 40 % ed. vuosi), Satakunnassa (13 kpl, -23,5 % ed. vuosi) ja Pohjois-Karjalassa (15 kpl, sama määrä kuin ed. vuonna).

Tammi–heinäkuun aikana eniten mökkikauppaa on taottu Uudellamaalla (207 kpl, 8,9 % ed. vuosi), Varsinais-Suomessa (187 kpl, -1,6 %), Pirkanmaalla (179 kpl, 25,2 % ed. vuosi) ja Lapissa (169 kpl, 3,7 %). Vähiten kauppoja on tehty Keski-Pohjanmaalla (19 kpl, 111,1 % ed. vuosi), Etelä-Pohjanmaalla (28 kpl, sama kuin ed. vuonna) ja Kainuussa (37 kpl, 12,1 % ed. vuosi).

Mökkikauppojen kokonaisarvo 66,1 miljoonaa euroa

Hintataso loma-asuntojen kaupoissa on tammi–heinäkuun aikana on korkeahko, lähellä vuosien 2021–2022 tasoa. Keskimääräinen hinta oli 136 621 euroa ja mediaanihinta 97 000 euroa.

Koko maassa heinäkuun kauppasummien kokonaisarvo nousi 27,1 % edellisvuoden heinäkuusta ja oli 66,1 miljoonaa euroa.

Kokonaisarvoltaan suurimmat mökkikaupat tehtiin tammi–heinäkuun aikana Lapissa (38,9 miljoonaa, -13,6 % ed. vuoden arvoon verrattuna). Seuraavaksi arvoltaan kalleimpia kauppoja solmittiin Uudellamaalla (36,4 miljoonaa euroa, 26,9 % ed. vuoteen verrattuna) sekä Varsinais-Suomessa (29,5 miljoonaa euroa, 1,3 % ed. vuosi).

Kuluneen viiden vuoden aikajaksolla loma-asuntojen keskimääräiset myyntiajat ovat lyhentyneet kesäsesonkina noin puolella alkuvuoteen verrattuna ja ovat olleet useimmiten kesä–heinäkuussa varsin lähellä toisiaan. Tänä vuonna myyntiaika kuitenkin piteni kesäkuun 75 päivästä heinäkuun 84 päivään.

Lähde: KVKL Hintaseurantapalvelu

Lisätietoja:

Tuomas Viljamaa
toimitusjohtaja
tuomas.viljamaa@kiinteistonvalitysala.fi
p. +358 40 723 5821

KVKL Hintaseurantapalvelun kattavuus

  • KVKL:n julkaisemiin tilastoihin ja markkinakatsauksiin viitatessa tulee lähde ilmoittaa seuraavasti: KVKL Hintaseurantapalvelu, www.hintaseurantapalvelu.fi, Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto, 28.8.2024 (katsauksen päiväys). Taulukkoa tai kuviota lainatessa niiden tulee näkyä sellaisenaan, ja lähde tulee ilmoittaa lainauksen alla kuten edellä.
  • KVKL Hintaseurantapalveluun kerätään hinta- ja laatutiedot toteutuneista asunto- ja kiinteistökaupoista palvelussa mukana olevilta suomalaisilta kiinteistönvälittäjiltä ja rakennusliikkeiltä. Palvelun saavat käyttöönsä kaikki välitysliikerekisteriin merkityt kiinteistönvälittäjät sekä uudistuotannon osalta rakennusliikkeet, eikä käyttö edellytä liiton tai sen jäsenryhmittymien jäsenyyttä.
  • KVKL Hintaseurantapalvelussa on tiedot yhteensä yli 1,7 miljoonasta asuntokaupasta vuodesta 1999 alkaen. Mukana on merkittävä määrä rakennusliikkeitä, joten sen tiedot antavat hyvän kuvan suoraan kuluttajille myytävien eli ns. kovan rahan uusien asuntojen markkinan kehittymisestä.

Keskeisimmät tilastot ja niiden rajaukset

  • Liitto seuraa markkinan kehittymistä kuukausi-, vuosineljännes- ja vuositasolla. Vertaamme ajanjakson toteutuneita kauppamääriä vastaavaan vuoden takaiseen määrään, ja julkaisemme tähän perustuen muutosprosentin. Pitkäaikaisena keskiarvona käyttäessämme viiden edeltävän vuoden kauppamäärien keskiarvoa halutun jakson osalta, johon vertaamme kuluvan vuoden toteumaa.
  • Myyntiaikojen tilastoinnissa käytetään myyntiaikojen keskiarvoa kohteille, joiden myyntiaika on 1–999 päivää.

    Aiheeseen liittyvää