”Turun saaristo, Lapin luonto ja Järvi-Suomi vetoavat suhdanteista riippumatta. Järvi-Suomen suunnalta on kiinteistönvälittäjiltä tullut jopa viestiä, että ostajia olisi, mutta mökkejä ei ole tarjolla”, Viljamaa sanoo.

KVKL Hintaseurantapalveluun tallennetun datan perusteella elokuussa myytiin yhteensä 430 loma-asuntoa, jotka kaikki olivat käytettyjä. Viime vuoden elokuusta jäätiin -15,4 % ja viiden vuoden keskiarvomääristä -23,5 %. Myyntimäärien käyrä noudattaa edellisvuosia, ja kesäkuussa on solmittu eniten ja heinäkuussa toiseksi eniten loma-asuntojen kauppoja kesäsesongin aikana. Tosin tämän vuoden elokuussa myyntimäärien käyrä on vuosia 2020–2022 loivemmassa laskussa kesäkuun huippuun verrattuna.

Maakunnista eniten mökkikauppoja solmittiin elokuussa Varsinais-Suomessa (49 kpl), Etelä-Savossa (45 kpl), ja Uudellamaalla sekä Pirkanmaalla (kummassakin 41 kpl). Hiljaisinta oli Keski-Pohjanmaalla (1 kauppa), Pohjois-Karjalassa (5 kpl) sekä Etelä-Karjalassa ja Kainuussa (7 kpl kummassakin).

Mökkien mediaanihinta 85 000 euroa

Loma-asuntojen keskimääräinen hinta on hieman laskenut alkuvuodesta, kuten aiempinakin vuosina ja on tammi–elokuun kaupoissa 118 000 euroa. Esimerkiksi tammi–kesäkuun jaksolla mökkien keskihinta oli vielä 122 000 euroa. Valtaosa myytävistä mökeistä on kuitenkin alle 100 000 euron hintaisia, ja mediaanihinta mökkikaupoissa tammi–elokuun aikana oli 85 000 tuhatta.

Kokonaisarvoltaan korkeimmat loma-asuntokaupat tehtiin elokuussa Varsinais-Suomessa (6,66 miljoonaa euroa) ja Uudellamaalla (4,86 miljoonaa euroa). Matalimmat kokonaisarvot olivat Keski-Pohjanmaalla (260 000 euroa) ja Kainuussa (408 000 euroa).

Tammi–elokuussa mökkikauppojen kauppasummien kokonaisarvot olivat korkeimmat Varsinais-Suomessa (35,59 miljoonaa euroa), Uudellamaalla (32,74 miljoonaa euroa) ja Etelä-Savossa (26,1 miljoonaa euroa). Lapissa mökkikauppojen kokonaisarvo oli 18,85 miljoonaa euroa.

Lähde: KVKL Hintaseurantapalvelu  

Lisätietoja:  

Tuomas Viljamaa 
toimitusjohtaja 
tuomas.viljamaa@kiinteistonvalitysala.fi  
P. +358 40 723 5821 

KVKL Hintaseurantapalvelun kattavuus

  • KVKL:n julkaisemiin tilastoihin ja markkinakatsauksiin viitatessa tulee lähde ilmoittaa seuraavasti: KVKL Hintaseurantapalvelu, www.hintaseurantapalvelu.fi, Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto, 23.9.2023 (katsauksen päiväys). Taulukkoa tai kuviota lainatessa niiden tulee näkyä sellaisenaan, ja lähde tulee ilmoittaa lainauksen alla kuten edellä. 
  • KVKL Hintaseurantapalveluun kerätään hinta- ja laatutiedot toteutuneista asunto- ja kiinteistökaupoista palvelussa mukana olevilta suomalaisilta kiinteistönvälittäjiltä ja rakennusliikkeiltä. Palvelun saavat käyttöönsä kaikki välitysliikerekisteriin merkityt kiinteistönvälittäjät sekä uudistuotannon osalta rakennusliikkeet, eikä käyttö edellytä liiton tai sen jäsenryhmittymien jäsenyyttä.
  • KVKL Hintaseurantapalvelussa on tiedot yhteensä yli 1,6 miljoonasta asuntokaupasta vuodesta 1999 alkaen. KVKL Hintaseurantapalvelussa on mukana merkittävä määrä rakennusliikkeitä, joten sen tiedot antavat hyvän kuvan suoraan kuluttajille myytävien eli ns. kovan rahan uusien asuntojen markkinan kehittymisestä. 

Keskeisimmät tilastot ja niiden rajaukset

  • Liitto seuraa markkinan kehittymistä kuukausi-, vuosineljännes- ja vuositasolla. Vertaamme ajanjakson toteutuneita kauppamääriä vastaavaan vuoden takaiseen määrään, ja julkaisemme tähän perustuen muutosprosentin. Pitkäaikaisena keskiarvona käyttäessämme viiden edeltävän vuoden kauppamäärien keskiarvoa halutun jakson osalta, johon vertaamme kuluvan vuoden toteumaa.