Marraskuussa 2020 vanhojen asuntojen kauppa nousi peräti 17 % viime vuoden vastaavasta ajankohdasta. Vanhoja asuntoja myytiin marraskuussa yhteensä 6101 kappaletta. Myynti ylitti 6000 kappaleen haamurajan jo kolmantena peräkkäisenä kuukautena. Tätä aiemmin rajan yli on päästy vain kerran edellisten 5 vuoden aikana.

Vanhoja rivitaloasuntoja myytiin 1 526, joka on 23 % viime vuotta enemmän. Vanhoja kerrostaloasuntoja myytiin 15 % enemmän yhteensä 3 169, kuin vuosi sitten marraskuussa ja omakotitaloja 1 406, 15 % viime vuoden marraskuuta enemmän.

Koronakevään jälkeen vilkkaana jatkunut asuntokauppa on lähes saavuttanut viime vuoden tason, eivätkä kiristyneet rajoitukset ole näkyneet kaupankäynnin volyymissä. Yhteensä tammi-marraskuussa myytiin 58 236 vanhaa asuntoa.

Espoossa vanhojen asuntojen kauppa kiihtyi peräti 28 % viime vuoden marraskuusta. Myös Tampereella ja Oulussa kasvua oli reilusti yli 20 %. Helsingissä kasvua oli 18 % ja Vantaalla maltillisemmat 7 %. Turussa kangerteleva asuntokauppa korjaantui edeltävistä kuukausista, mutta jäi silti aavistuksen verran pakkaselle viime vuodesta.

Uusien asuntojen kauppaa tehtiin marraskuussa 16 % vähemmän, kuin viime vuonna vastaavan aikaan. Vertailukohtana oleva vuoden 2019 viimeinen vuosipuolisko oli tosin vilkas, ja tuolloin useina kuukausina myytiin yli 1 000 uutta asuntoa.

Espoon ja Oulun vetovoima näkyy uudiskohteiden myynnin vahvana kasvuna. Espoossa (+25 %) ja Oulussa (+18 %) uudiskohteet käyvät viime vuoteen verrattuna hyvin kaupaksi.

Mökkikauppakohteita on tähän mennessä myyty 1200 enemmän kuin edellisenä vuonna. Tämä vastaa lähes neljän kuukauden keskimääräistä myyntiä.

Pääkaupunkiseudulla vanhan omakotitalon myyntiaika pidentyi lähes kahdella viikolla

Myyntiajoissa ei tapahtunut marraskuussa merkittäviä muutoksia lukuun ottamatta pääkaupunkiseudun vanhoja omakotitaloja, joiden keskimääräinen myyntiaika pidentyi 12 päivällä. Pääkaupunkiseudulla omakotitalo myydään keskimäärin 3,5 kuukaudessa ja muualla Suomessa vanhan omakotitalon kauppaan saa varata keskimäärin kuukauden enemmän. Vanhan kerrostaloasunnon keskimääräinen myyntiaika oli pääkaupunkiseudulla vajaa kaksi kuukautta ja muualla Suomessa kolme kuukautta.

Hintojen eriytyminen jatkuu

Pääkaupunkiseudun ja muiden Suomen 10 suurimman asuntokauppakaupungin hintamuutokset olivat marraskuussa marginaaliset. Eriytymisen trendi näyttää kuitenkin vahvistuvan, kun muualla Suomessa toteutuneista kaupoista laskettu keskiarvohinta laski prosentin verran ja pääkaupunkiseudulla vastaavasti nousi hiukan alle prosentin tarkastelukuukauden aikana.

Pääkaupunkiseudulla vanhan kerrostaloasunnon keskimääräinen neliöhinta oli 5 069 euroa, Tampereella 3 198 euroa Turussa 2 790 euroa ja Oulussa 2 222 euroa. Keskimäärin pääkaupunkiseudun ulkopuolella neliöhinta vanhassa kerrostaloasunnossa asettui marraskuussa 2 417 euroon.

Lisätiedot:
Toimitusjohtaja Annukka Mickelsson p. 050 339 0963