Alkuvuonna vaihdettiin asuntoja vauhdilla – korona ei pysäyttänyt kauppaa. Alkuvuoden asuntomarkkinan kasvua piristi uudiskohteiden vauhdikas myynti. Uusia asuntoja myytiin tammi-maaliskuussa peräti 21,3 % edellisvuotta enemmän: yhteensä 2780.

Viranomaiset ottivat järeitä keinoja käyttöön koronapandemian hillitsemiseksi maaliskuun puolenvälin jälkeen, ja kiinteistönvälittäjät siirtyivät järjestämään vain etä- ja yksityisnäyttöjä. Asuntokaupan määrissä muutokset olivat kuitenkin maltillisia. Välittäjät ovat omaksuneet uuden tavan esitellä asuntoja verkon välityksellä ja myös kauppatilaisuudet voidaan pitkälti hoitaa digitaalisesti.

Koronan vuoksi tehdyt rajoitustoimet eivät maaliskuussa näkyneet asuntokaupan luvuissa, vanhojen asuntojen kauppa kävi 3,1 % vilkkaammin kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.

– Käytettyjä asuntoja kuitenkin myytiin kvartaalilla enemmän kuin edellisvuonna. Tammi- ja helmikuu olivat myynnillisesti poikkeuksellisen vilkkaita.

Käytettyjen asuntojen kauppaa tehtiin alkuvuonna 4,6 % enemmän kuin vuosi sitten vastaavana ajankohtana. Yhteensä vanhoja asuntoja myytiin vuoden ensimmäisellä kvartaalilla 14 348. Näistä kerrostaloasuntoja oli 7761, rivitaloasuntoja 3597 ja omakotitaloja 2990.

Espoossa ja Jyväskylässä hurja loikka asuntokaupassa

Koronapandemia on heilauttanut asuntomarkkinaa odotettua vähemmän. Alueilla, missä kauppa on käynyt vilkkaana ennen koronaa, vaikutukset ovat olleet vähäisiä. Helsingissä myyntimäärät kasvoivat tammi-maaliskuussa 10,2 %, Tampereella 12,6 %, Vantaalla 11,7 %. Espoossa asuntokauppaa käytiin 31,1 %, Jyväskylässä 23,3 % ja Vaasassakin 19,3 % vauhdikkaammin kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Turussa asuntokauppa jäi 2,1 % ja Joensuussa 9,2 % edellisvuodesta. Korjatun laskennan myötä Oulussa kasvua oli 2 %.

Asuntojen hintataso tasainen koko Suomessa – korona ei ole laskenut hintoja

Kerrostaloasuntojen hinnat nousivat ensimmäisellä kvartaalilla lähes kaikissa suurimmissa kaupungeissa. Pääkaupunkiseudulla hinnat nousivat 1,4 % ja muualla Suomessa keskimäärin 3,3 %. Oulussa hinnat nousivat lähes 8 %, Tampereella hinnat laskivat neljä prosenttia ja Turussa prosentin ensimmäisellä kvartaalilla. Asuntomarkkinat ovat Suomessa hyvin vakaat ja koronapandemia ei ole nähtävästi vaikuttanut asuntojen hintatasoon.

Asuntojen myyntiajoissa pieniä muutoksia


Maaliskuussa vanhan kerrostaloasunnon myyntiaika lyheni pääkaupunkiseudulla viisi päivää, kerrostalokaksio myydään keskimäärin vajaassa kahdessa kuukaudessa. Pääkaupunkiseudulla omakotitalo myydään keskimäärin neljässä kuukaudessa, Helsingissä myyntiaika on selkeästi lyhyempi (2,5 kk). Muualla Suomessa vanha kerrostalokaksio myydään keskimäärin kolmessa kuukaudessa ja omakotitalo taas neljässä kuukaudessa.

Pidemmissä aikasarjoissa käy ilmi, että asuntokaupan volyymi laski vuosien 2008-2009 finanssikriisin vuoksi. Tuolloin kaupankäynti hiljeni parin kvartaalin ajan, mutta kriisistä palautuminen oli verraten nopeaa.

Monelle kiinteistönvälitysalan ammattilaiselle kaupan hiipuminen tuo vaikeuksia. Usein ansio on täysin provisiopohjaista, ja alalla toimii paljon pienyrittäjiä.