Tammi-heinäkuussa on myyty yhteensä 33 710 vanhaa asuntoa, mikä on 5 % vähemmän, kuin vuosi sitten vastaavaan aikaan. Asuntokauppamäärä notkahti huhti-toukokuussa kolmanneksella koronarajoitusten vuoksi. Vanhojen asuntojen kauppa on kuitenkin käynyt viime vuotta paremmin tammi-maaliskuussa ja kesä-heinäkuussa.

Uudiskohteita myytiin heinäkuussa lähes 14 % viime vuotta vähemmän. Tammi-heinäkuussa uudiskohteita on myyty 5390, mikä on vain alle prosentin viime vuotta vähemmän, johtuen pitkälti alkuvuoden ja kesäkuun vilkkaasta uudiskohteiden myynnistä.

Vanhojen ja uusien asuntojen kauppamäärä kasvoi Joensuussa viime vuoden heinäkuusta 28 %, Espoossa 17 %, Vaasassa 13 %, Helsingissä 9 %, Porissa ja Seinäjoella 6 %, Vantaalla 4 % ja Oulussa 1 %. Tampereella kauppamäärä puolestaan laski 17 %, Jyväskylässä 11 % ja Turussa 3 % viime vuoden heinäkuusta.

*Hintaseuranpalvelun kauppatietoihin saatiin kesän aikana täydennystä myös kesäkuun tilastojen osalta. Kesäkuun kauppamäärät olivat täydentyneiden tietojen perusteella yli 5 % enemmän kuin viime vuoden kesäkuussa. Nousua oli erityisesti rivi- ja omakotitalojen kaupassa, mutta myös kerrostaloasuntoja myytiin kesäkuussa viime vuotta enemmän.

Myyntiajat


Vanhojen omakotitalojen myyntiajat ovat nopeutuneet pääkaupunkiseudulla. Heinäkuussa omakotitalon keskimääräinen myyntiaika oli 90 päivää. Muualla Suomessa omakotitalon keskimääräinen myyntiaika oli heinäkuussa 125 päivää, myyntiaika on lyhentynyt kesäkuusta melkein kahdella viikolla.


Vanhojen kerrostaloasuntojen myyntiajat ovat pidentyneet kesän myötä niin pääkaupunkiseudulla, kuin muualla Suomessa. Pääkaupunkiseudulla kaksio myytiin heinäkuussa keskimäärin 64 päivässä (toukokuussa 57 päivässä) ja muualla Suomessa 99 päivässä (toukokuussa 84 päivässä).


Hintojen kehitys


Vanhojen kerrostaloasuntojen hinnat laskivat pääkaupunkiseudulla vajaan prosentin kesäkuusta. Muualla Suomessa hinnat nousivat kesäkuusta vajaat kaksi prosenttia. Alkuvuodesta hinnat ovat nousseet pääkaupunkiseudulla yli 4 % ja muualla Suomessa reilut 2 %.


Vanhojen kerrostaloasuntojen keskihinnat heinäkuussa

Pääkaupunkiseutu 5083 euroa
Muu Suomi 2457 euroa
Turku 2744 euroa
Tampere 3143 euroa
Oulu 2175 euroa