Maanmittauslaitos tiedotti kesäkuussa, että lainhuutojen kirjaaminen on ruuhkautunut. Lainhuutohakemusten keskimääräinen käsittelyaika on neljä kuukautta.

Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto on saanut tietoonsa, että tällä hetkellä myös huoneistojen sähköisten omistajamerkintöjen kirjaaminen Maanmittauslaitoksessa kestää jopa neljä kuukautta. Välitysliikkeiden on kiinnitettävä tähän erityistä huomiota silloin, kun taloyhtiön osakeluettelon ylläpito on jo Maanmittauslaitoksella ja osakkeisiin kohdistuu yhtiöjärjestyksen perusteella lunastuslauseke. Näissä tilanteissa lunastusaika alkaa kulua vasta, kun:

1) kauppakirja on toimitettu taloyhtiölle ja lisäksi

2) taloyhtiön hallitus on saanut Maanmittauslaitokselta tiedon (osakehuoneistorekisteristä) osakkeen omistusoikeuden siirtymisestä ostajalle. Tämä tieto tulee Maanmittauslaitokselta taloyhtiölle vasta, kun omistusoikeuden rekisteröintihakemus on käsitelty ja omistus kirjattu.

Kirjaamisen ruuhkautumisen vuoksi tällä hetkellä joudutaan siis odottamaan jopa useita kuukausia ennen kuin lunastusaika alkaa em. tilanteissa edes kulumaan. Välitysliikkeiden on syytä ottaa kirjaamisviive huomioon jo ennen kuin kohde laitetaan myyntiin.