Suomessa toimivien kiinteistönvälitysyritysten kokonaisliikevaihto vuonna 2018 oli 560 miljoonaa euroa. Liikevaihto pysyi lähes ennallaan (-0,6 %) vuoteen 2017 verrattuna. Samalla välitysalan henkilöstömäärä laski hieman, 1,5 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna.

Liikevaihtoa yli 15 % kasvattaneiden yritysten osuus oli 39 prosenttia kaikista kiinteistönvälitysalan yrityksistä. Saman verran oli yrityksiä, joiden liikevaihto supistui 15 % tai enemmän. Alle 10 henkilöä työllistäviä yrityksiä on kiinteistönvälityksen toimialan yrityksistä eniten, 46 %.

”Juoksua on parannettu, tuottavuus on alalla hiukan kohentunut. Voidaan sanoa, että nyt markkina on palannut normaalitilaan ja kaupankäynti on vakaata, toimitusjohtaja Pasi Aalto RE/MAXista sanoo.”

Käytettyjen kerros- ja rivitaloasuntojen sekä omakotitalojen kauppoja välitettiin kiinteistönvälittäjien toimesta 2018 tammi-joulukuussa noin 10,5 miljardin euron arvosta velattomina kauppahintoina noin 0,5 % vähemmän kuin vuotta aiemmin.

75 prosenttia toimialan yrityksistä on vakiintuneita eli toimineet alalla vähintään 5 vuotta. Noin neljännes kiinteistönvälitysyrityksistä on perustettu alle viisi vuotta sitten. Välitysliikkeet rekisteröidään Aluehallintoviraston välitysliikerekisteriin. Aluehallintoviraston ylitarkastaja Vesa Härmälän mukaan uusia yrityksiä rekisteröidään jatkuvasti lisää, esimerkiksi vuoden 2016 jälkeen uusia yrityksiä on tullut 200. Tällä hetkellä välitysliikkeitä on Suomessa 1840. Härmälän mukaan ei ole viitteitä yritysten määrän vähenemisestä.

”Olemme yrittäjävetoinen ketju, joten Aluehallintoviraston näkemykseen on helppo yhtyä. Tilastoissa trendinä näkyy yksittäisten yrittäjien osuuden kasvu, RE/MAXin toimitusjohtaja Pasi Aalto summaa. – ”Toiminnan vakiinnuttaminen vie kuitenkin aikaa ja vaatii entistä kovempaa osaamista.”

Laki edellyttää, että vähintään puolella kiinteistönvälitysliikkeessä työskentelevistä on LKV-tutkinto. Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton tavoitteena on kiristää kiinteistönvälittäjien osaamisvaatimuksia pohjoismaisen mallin mukaisesti ja taata siten turvallinen asuntokauppa kuluttajille kaikissa tilanteissa.

Tiedotteen luvut perustuvat Tilastokeskuksen aineistoihin.

Lisätietoja:

18.3.2019