Sp Kodin lakiasiainpäällikkö, KVKL lakivaliokunnan jäsen Tiina Aho sekä KVKL:n lakimies ja lakivaliokunnan sihteeri Heli Yli-Kauppila pureutuvat näihin teemoihin yhdessä toimitusjohtaja Tuomas Viljamaan kanssa.
Aiheeseen liittyvää
Päivityksiä välitysalan ns. rahanpesuohjeeseen ja mallilomakkeisiin
KVKL:n lakivaliokunnan laatimaa ns. rahanpesuohjetta on päivitetty (Kiinteistönvälitysalan yleisohje asiakkaan tuntemiseksi sekä rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämiseksi ja pakotteiden noudattamiseksi). Samalla päivitettiin myös lakivaliokunnan ylläpitämiä asiakkaan tuntemistietolomakkeiden malleja.
Jakso 26: Mitä kaikkea asunnon ostotarjousvaiheessa pitää huomioida?
Ostotarjouksen teko on kriittinen osa asuntokauppaa. Milloin ostotarjous voidaan ylipäänsä kohteesta tehdä, entä mitä kaikkea pitää tässä kohtaa selvittää ja ratkaista? Pitääkö välittäjän ottaa kaikki tarjoukset vastaan? Voiko ostaja olla varma, että kauppa toteutuu, jos tarjoaa täyden hinnan kohteesta? Mitä ehdollinen tarjous tarkoittaa ja millaisia ehtoja siihen on mahdollista asettaa?
KVKL:n lakivaliokunta tiedottaa: Ehdollisen ostotarjouksen ehdollinen hyväksyntä
Hyvän välitystavan ohjeen luvusta 9.2.4. ”Ehdollisen tarjouksen ehdollinen hyväksyntä” poistettiin viime päivityskierroksella (julk. 1.10.2024) lause ”Ehdollisesti hyväksyttyjä tarjouksia voi olla voimassa vain yksi kerrallaan”. Kirjaus poistettiin Hyvän välitystavan ohjeesta, koska laki ei estä ko. menettelyä. Asiasta on myös keskusteltu valvovan viranomaisen kanssa ja aluehallintovirastot eivät nähneet estettä kategorisen kiellon poistamiselle ohjeesta. Menettelyä tulee kuitenkin käyttää vain tapauskohtaisesti ja harkiten.