”Vesialueiden omistaminen ja osuudet yhteisiin vesialueisiin tuntuvat olevan kiinteistön ostajille usein aika tuntematon aihe. Vesialueosuus saattaa siirtyä ostajalle esimerkiksi mökkitontin oston yhteydessä”, huomioi lakimies Heli Yli-Kauppila Kiinteistönvälitysalan Keskusliitosta.

Toisaalta yhteisalueosuus on myös vapaasti luovutettavissa erikseen ja kiinteistön myyjä voi myös esimerkiksi päättää olla myymättä osuuttaan kiinteistökaupan yhteydessä. Osuuksien luovutukseen sovelletaan maakaaren säännöksiä ja luovutukselle tulee hakea lainhuuto, jonka jälkeen yhteisalueosuus muodostetaan omaksi kiinteistökseen tai liitetään saajansa ennestään omistamaan kiinteistöön.

”Osuus tuo mukanaan laajan oikeuden ko. vesialueen käyttöön, muun muassa oikeuden kalastaa. Toki osuuden omistamiseen liittyy myös vastuita”, Yli-Kauppila tähdentää.

Ne kiinteistöjen omistajat, joilla on osuus yhteiseen vesialueeseen, ovat osakkaita ns. osakaskunnassa. Yhteisen alueen hallintoa ja muita asioita hoidetaan tämän osakaskunnan kautta.

Välittäjän on muistettava kertoa yhteisiin vesialueosuuksiin liittyvistä seikoista ostajaehdokkaille selkeästi.

Lisätietoja:

Lataa tästä Kalatalouden keskusliiton opas aiheesta