Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto ei tarjoa neuvontaa tai käsittele välitysliikkeitä koskevia valituksia tai riita-asioita. Mahdollisissa riitatilanteissa neuvottele ensisijaisesti välitysliikkeen kanssa. Ota ensin yhteyttä suoraan omaan välittäjääsi tai välitysliikkeen vastaavaan hoitajaan.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston kuluttajaneuvonta tarjoaa maksutonta opastusta ja sovitteluapua kuluttajille asunto- ja kiinteistökauppoja, vuokrausta sekä kiinteistöjen – ja vuokranvälitystä koskevissa riitatilanteissa. Kilpailu ja kuluttajaviraston kuluttajaneuvonnan puhelinnumero on 029 505 3050 (ma, ti, ke ja pe klo 9–12, to 12–15).

Kuluttajaliitto tarjoaa maksutonta jäsenneuvontaa asunto- ja kiinteistökauppoja sekä kiinteistönvälitystä koskevissa asioissa. Kaikille avoimessa maksuttomassa asumisneuvonnassa annetaan neuvontaa asuinhuoneistojen huoneenvuokrasuhteisiin (mukaan lukien vuokranvälitys) liittyvissä asioissa vuokralaisille ja vuokranantajille, asunto-osakeyhtiöön liittyvissä asioissa osakkaille ja asumisoikeusasumiseen liittyvissä kysymyksissä asumisoikeuden haltijoille sekä osaomistusasukkaille.

Kuluttajaliiton maksuton puhelinneuvonta palvelee ti-pe klo 11.00–13.00 sekä ti klo 17.00–19.00 numerossa 09 454 22 130 (vain mpm/pvm). Lisäksi kuluttajaliitto tarjoaa Chat-neuvontaa, joka on avoinna tiistaista torstaihin klo 14.00–16.00. 

Kuluttajariitalautakunta ja tuomioistuimet

Jos asiaa ei saada ratkaistua neuvottelulla, sen voi saattaa kuluttajariitalautakunnan www.kuluttajariita.fi tai tuomioistuimen www.oikeus.fi ratkaistavaksi. Jos riita-asian haluaa viedä kuluttajariitalautakuntaan, on ensin oltava yhteydessä kilpailu- ja kuluttajaviraston kuluttajaneuvontaan.

Välitysliikkeiden valvonta

Välitysliikkeiden toimintaa valvoo Aluehallintovirasto (AVI). AVI mm. käsittelee liikkeiden toiminnasta tehtyjä ilmoituksia ja tekee valvontakäyntejä liikkeisiin. AVI:n sivuilta löytyy myös välitysliikerekisteri https://vasa.avi.fi/ .

AVI:lle voi tehdä ilmoituksen välitysliikkeen epäillystä virheellisestä toiminnasta. AVI voi määrätä laiminlyöntien johdosta välitysliikkeelle hallinnollisen seuraamuksen (varoitus tai määräaikainen toimintakielto). Lomake ilmoitusta varten

Kuluttajariitalautakunnan antamia päätöksiä

Tutustu lyhennelmiin kuluttajariitalautakunnan antamista päätöksistä, joissa osapuolena on välitysliike, tämän linkin kautta.

Oikeuskäytäntöä

Olemme koonneet kiinteistönvälitysalaa ja kiinteistönvälittijiä koskevaa oikeuskäytäntöä, korkeimman oikeuden ja hovioikeuden päätöksiä, joista voit lukea tarkemmin tämän linkin kautta.