”Viime vuoden luvuista jälkeen jääminen johtuu pitkälti siitä, että viime kevään epävarma tilanne pysäytti markkinat pariksi kuukaudeksi ja kun tämä patoutunut kysyntä purkautui markkinoilla, kauppamääräluvut olivat ennätyksellisen korkeat”, avaa tilannetta Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton toimitusjohtaja Annukka Mickelsson. Heinäkuussa kauppamääräluvut olivatkin lopulta vuoden 2019 tasolla ja korkeammalla kuin kertaakaan aikaisemmin 2010-luvulla. Koko alkuvuoden osalta kauppamäärät ovat kasvaneet yli 20 % edellisvuoteen ja viimeisen viiden vuoden keskiarvoon verrattuna.

Keskusliiton ylläpitämän laatuvakioidun hintaindeksin mukaan vanhojen kerrostaloasuntojen hintojen nousu markkinoilla on ollut muutaman viime kuukauden aikana tasaantumaan päin suurimmissa kaupungeissa. Viimeisenä kolmena kuukautena hintaindeksin muutokset ovat pysyneet prosentin sisällä toukokuun hinnoista, kun taas alkuvuoden osalta suurimmissa kaupungeissa oli havaittavissa selkeitä kasvulukuja. Suurista kaupungeista Turussa hinnat ovat kasvaneet eniten vuodenvaihteesta, noin 9 %. Pääkaupunkiseudulla sen sijaan hintojen kasvu on vuoden alusta ollut vain noin 4 % luokkaa. ”Puheet asuntomarkkinoiden ylikuumentumisesta ovatkin liioiteltuja”, toteaa Mickelsson.

Kesän kuumimpina mökkikauppakuukausina kauppa on yhä käynyt vilkkaasti, mutta viime kesän ennätysluvuista jäätiin selkeästi jälkeen ja kauppamäärät ovatkin lähestyneet tavanomaisia tasoja. Kauppamäärien laskua viime vuoden heinäkuun ennätysluvuista olikin lopulta jopa 28 %. Kuitenkin täytyy pitää mielessä, että viime vuoden toukokuusta alkanut mökkikaupan vilkastuminen oli poikkeuksellisen nopeaa. Kun verrataan koko alkuvuotta, tämän vuoden kauppamäärien osalta ollaan yhä yli 40 % korkeammalla kuin viimeisenä viitenä vuotena keskimäärin.